Ciekawostki o kaloriach

Ilość kalorii w żywności zależy od zawartości węglowodanów, tłuszczów, białek i alkoholu. Najlepiej jeśli spożywamy żywność o stosunkowo dużej liczby składników odżywczych takich jak: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik, składniki biologicznie czynne. W przeciwnym razie spożywamy tzw. „puste kalorie”. Kalorie takie są kojarzone jest z żywnością typu fast food, zatem z wszelkimi rodzaju hamburgerów i frytek. Do tej grupy zalicza się jednak także słone przekąski jakie jak chipsy i paluszki, a także cukierki, ciastka oraz inne słodkości, alkohol, dosładzane soki owocowe, napoje gazowane. Obok nich do grupy „pustych kalorii” zalicza się także pieczywo oraz makarony z białej mąki, biały ryż.


Dzienne zapotrzebowanie dla każdego człowieka jest inne. Zależy ono od wieku, płci, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej, składu ciała i tempa metabolizmu. Przybliżoną Ilość kalorii potrzebnych do obliczenia podstawowego zapotrzebowania organizmu ludzkiego na energię, potrzebną do zapewnienia podstawowej przemiany materii można obliczyć przy użyciu wzoru Harrisa i Benedicta.

Jak pozyskujemy energię (kalorie) ze składników pokarmowych ? Proces przemiany energii rozpoczyna się pobieraniem składników pokarmowych, przekształcaniem ich do wewnętrznych swoistych substancji budulcowych i związków energetycznych, transportem i magazynowaniem, a kończy wydzielaniem zbędnych i szkodliwych produktów tych przemian. Procesy przemiany energii i materii są ze sobą ściśle powiązane ciągiem następujących po sobie w określonej kolejności reakcji chemicznych katalizowanych przez enzymy, a więc pozostają pod nieustanną kontrolą.

Na co zużywamy w pierwszej kolejności energię (kalorie) z pożywienia ? W pierwszej kolejności organizm wykorzystuje ją do podstawowych czynności. Nawet gdy człowiek wypoczywa zużywa energię na pracę narządów wewnętrznych (serce, wątroba, nerki i inne), oddychanie, utrzymanie należytej temperatury ciała.

Określenie kalorii w żywności pierwszy raz zostało zastosowane w Anglii w 1880 roku w odniesieniu do 1 funta befsztyku.

Wyczynowi sportowcy potrafią w trakcie jednego dnia spożyć ponad 10000 kalorii dziennie, bez konsekwencji dla wagi ciała.